Gezondheid: Het hele eieren eten

Gezondheid: Het hele eieren eten

Bijna iedereen viert Pasen. Ontbijten of brunchen met de familie is favoriet en hierbij staan altijd gekookte eieren en chocolade eitjes op tafel. Maar weet jij waar de traditie van paaseieren vandaan komt? En hoe gezond is het eten van eieren nu eigenlijk?


First things first: hoe komt het dat we eieren eten met Pasen? Dit heeft alles te maken met de vasten. In die weken mocht vroeger niemand eieren eten. Daar trokken de kippen zich niks van aan, en zij gingen dus gewoon lekker verder met eieren leggen. Tsja, op het einde van de vasten hadden ze dus een overvloed aan eieren. Deze eieren werden gekookt zodat ze niet bedorven. De goede eieren werden nog opgegeten, de oude eieren werden gebruikt om te versieren.

En het verstoppen? Vroeger werden eieren verstopt op akkers en werd er geloofd dat dit vruchtbaarheid van de grond bevorderde.

Maar wie heeft die overheerlijke chocolade-eieren bedacht? Een paar Parijse banketbakkers kwamen gewoon op het (geniale) idee
om chocolade te maken in de vorm van eieren. Dit was net iets luxer dan een gewoon ei, en geef toe soms ook net iets lekkerder!

En wat heeft een haas ermee te maken? Over de geschiedenis van de paashaas gaan heel veel verschillende verhalen rond. De mythe die ik het mooiste vind is ontstaan in Duitsland. Een Germaanse stam had daar een mythe rond een godin genaamd Ostara. Een klein meisje vond een gewond vogeltje en vroeg Ostara om hulp. Die zag echter dat het vogeltje in slechte gezondheid was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas een keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te brengen. Maar zelfs van deze mythe zijn verschillende varianten te vinden. Het blijft gewoon een kinderritueel met pedagogische gedachten, de paashaas geeft enkel eieren aan goede kinderen (een beetje zoals sinterklaas dus).


Oké, we eten wel vaker gekookte of gebakken eieren. Maar omdat we er met Pasen net een beetje meer eten, ga ik mij er nu net dat beetje meer in verdiepen, want hoe gezond zijn eieren echt?

Er is veel discussie over het aantal eieren dat je mag eten in een gezonde levensstijl. Sommigen beweren 2 eieren per dag, anderen zeggen dan weer 3 eieren per week. Hier wordt er vooral gekeken naar de vetten die een ei bevatten. Lang was er sprake van dat eieren zorgen voor een verhoogde cholesterol, maar de laatste jaren wordt er weer gezegd dat dit niet het geval is.

Een ei past voor mij zeker in een gezonde levensstijl (nee, ik ben geen voedingsdeskundige of dieetcoach) aangezien het maar 75 kcal bevat. En ook ik ben helemaal niet gek van het kijken naar calorieën, maar dit is voor sommigen van jullie misschien wel een richtlijn. Bovendien zijn eieren rijk aan eiwitten (goh, surprise!), ijzer, en veel mineralen en vitamines.

Dus aankomende zondag ga jij je geen zorgen maken over je gezondheid, en eet je zoveel eieren als je wil!

TIP: Dit recept van gevulde eieren is heerlijk!


En nog wat leuke weetjes:pasen weetjes a bite of cravings

– je kunt de houdbaarheid van een ei testen in water. Wanneer het ei naar de bodem zakt kan je hem eten. Blijft hij drijven, dan zou ik toch even een nieuw doosje eieren gaan halen.

– Nederlanders eten gemiddeld zo’n 180 eieren per jaar. Lijkt best veel, maar dat is dus ongeveer 2 eieren per week wat in een normaal voedingspatroon past.

– het is een schatting, maar er worden ruim 100 miljoen (!) chocolade paashazen gemaakt tijdens Pasen.

– het grootste ei ter wereld is dat van een struisvogel en weegt maar liefst 1.65 kilo.

– het versieren van een paastak symboliseert het begin van de lente en de vruchtbaarheid van de natuur.

– hoe eet jij je chocolade paashaas? Maar liefst 76% van de mensen begint bij de oren, 4% hapt eerst zijn staart er af en 5% zorgt er eerst voor dat het haasje niet meer weg kan springen


Wow, dit blogbericht is even een stukje langer geworden dan ik had verwacht. Maar toen ik de geschiedenis van Pasen aan het opzoeken was kon ik gewoon niet meer stoppen. Allemaal best interessant toch? Morgen krijgen jullie nog meer inspiratie voor Pasen, ik beloof dat het iets minder theoretisch is hoor. *smile*

Kusje X

 


 Je kan mij ook volgen op Instagram, Facebook, Pinterest en Bloglovin.
Wil je zeker geen post missen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief via dit formulier.
10 thoughts on “Gezondheid: Het hele eieren eten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *